Sunday 14 July 2013

MASAKAN YANG SIMPLE DAN PALING SEDAP DALAM DUNIA


Percaya ataupun tidak itu bergantung pada persepsi masing-masing.Tetapi percaya 
lah korang mampu memasak atau membuat juadah yg paling sedap didalam dunia 
semudah ABC.Bila ditanya  masakan siapa yang paling sedap sekali. Jawapan nya 
tentulah masakan mak teman n mak korang semua .. walaupun masak cincai-cincai.. 
campak sana -sini ala ala kungfu hustle ..xpresentable mcm kat hotel atau pun mcm 
chef2 celebriti tb tu masak .. enzim air tangan mak sudah cukup membuatkan air liur 
meleleh x sabo nak mkn... ermmm  Mak teman tidak pernah masak guna perisa 
Ajinamoto ..secukup rasa .. kiub Knorr ke .. atau mcm2 lg perisa yg melambak kat 
pasaran skrng nih.. perisa mak saya secubit keikhlasan dan sesenduk kasih sayang 
sahaja.. sudah cukup membuatkan anak2 makan sehingga menjlat siku..  Kadang2 
kena siku sebab kacau mak tengah masak kat dapur.. masa kecik2 dulu... hehehee 
hakikat memang sebegitu tidak boleh disangkal sbb telah tebukti krn dgn secret resepi 
mak itulah membuatkan teman ni membesar dgn sihat dan genius sekali.. hhiiii  
 (^__^)

Sempena bulan puasa ni.. ramai orng sibuk membeli kuih-muih , lauk pauk.. mcm2 lg 
juadah yg pelik2 sedap dan sungguh menyelerakan yg boleh menambahkan berat 
berkilo-kilo.. tu... teman nak kongsi.. menu rahsia tersedap sekali didalam dunia 
semudah ABC ..  
Teman kalau makan xde sambal terutamanya sambal belacan memang tak sah... 

Rahsia Kesedapan Sambal Belacan Goreng Teman telah terbongkar .. hihiiii
itu adalah salah satu trademark yg sering digunakan dlm business alam maya ini..
Sebenonya korang pun biasa kot buat kat rumah... Resepi ini khas untuk orng yg xde 
lesung batu dirumah.. atau pun  mls nak ketung -ketang tumbuk 
sambal ,atau pun takut bising jiran kat umah bwh tu komplen bising ..bg yg tinggal di umah bertingkat2 la 
kan.

wokeh hari ini kita menjenguk ke dapur Cek Yam..

Bahannya ialah:

2 biji tomato
6-7 biji cili api (kalau nak pedas tambah la lg)
1 sudu besar belacan (belacan nih saya dan goreng hancur sbb tu ambil guna sudu)
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu teh gula ( sudu kecik ... bkn teh..nanti kang sambal rasa teh ..sape nak jwap..    

cek yam jugak ..hihiiii 
sedikit minyak masak...
utk menambahkan kesedapan sambal tu nanti jgn lupa tambahkan perisa rahsia iaitu keikhlasan dan kasih sayang anda tdk terhingga memasaknya

Cara-cara membuatnya ya:




Bahan utama ... Taadaaaaaa  BElacan


Bawang sekadar hiasan jerr

Oleh kerana baru lepas goreng udang berempah, cek yam kitar semula minyak yg 
balance tu tadi n guna kuali yg sama.Nak tahu kenapa.. cek yam guna minyak zaiton..
so olive oil kan boleh guna berpuluh kali .. tdk memudaratkan kesihatan kita malah 
minyak yg terbaek buat masa kini..
Untuk pengetahuan semua minyak masak yg biasa kita guna utk masakan di rumah tu 
lah sebenarnya tdk boleh digunakan berkali2 kerana boleh mencetuskan pelbagai 
penyakit..terutamanya kanser.. guna sekali shj lps tu buang.. membazirkan .. oleh itu 
kalau mengoreng apa pun gunalah minyak dalam kuantiti yg sedikit dan secukup je.. 



Tomato n cili digoreng , kemudian mskkn belacan ..


alamakkk... maaf ..  Iklan Olive oil la pulakk..
ok para penggemar sambal belacan sekalian...kita teruskan misi kita..

panaskan minyak..dan masukkn 2 biji tomato , cili api tadi.. goreng sehingga tomato 
dan cili  tu layu..
..kemudian guna sudip tu belah2 n cincang @!*&^%$  .. 
masukkan belacan tadi.. kacau2..  amboi bau dia... ermmm..
masukkan air asam jawa skit jer lau bnyk .. nanti masam pulak..
kalu tak suka letak air asam jawa pun sedap juga ... 
masukkan garam dan gula secukup rasa... kacau sehingga sebati.. dan angkat..
sambal belacan tomato ..pedas msm manis.. kalau colek xnak berhenti..

Boleh makan dgn ulam-ulam timun, petai , peria ikut selera
Tapi cek yam rebus kacang n sayur..
sambal tu dituang terus ke atas sayur itu tadi.. emm.. simple ... senang dimasak cepat dimakan..  selamat mencuba ..  (",)

Taaa daaangg.... dah siap utk dimakan berbuka nanti...


Sambal Belacan Goreng




No comments:

Post a Comment